Jakiś czas temu byliśmy w Zakopanem. Jakoś tak się składa, że jak jesteśmy w górach to "wszędzie" jemy kwaśnicę. Najlepsza jest ta z żeberkiem wędzonym! Ostatnio mnie naszło i postanowiłem ugotować taką kwaśnicę w domu, w Warszawie. U nas taka zupa nazywa się kapuśniak. Ponieważ nie jestem pewien jak taką zupę gotuje się w górach, a jak w Warszawie, ugotowałem ją jak czułem i nazwałem: kwaśnica mazowiecka.
Składniki:
- żeberka wieprzowe surowe, 25 do 30 centymetrów,
- żeberka wieprzowe wędzone, 25 do 30 centymetrów,
- włoszczyzna: trzy marchewki, pietruszka, por, kawałek selera,
- pięć ziarenek ziela angielskiego,
- trzy listki laurowe,
- kilo ziemniaków,
- trzy/czwarte kilograma kapusty kiszonej,
- sól,
- jakieś inne składniki wg. gustu, ja nie dodawałem.
Wywar:
żeberka umyć, pokroić w paski zawierające po dwie kości, wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować. Po zagotowaniu odszumowić, włożyż ziele i listki laurowe. Pogotować jeszcze 10 minut, osolić wodę, tak z łżkę, do smaku. Włożyć obraną i umytą włoszczyznę. Gotować aż marchew będzie miękka. Wyjąć włoszczyznę: wywar gotowy. A jaki zapach!
Zupa właściwa:
obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru. Gotować. Jak będą miękkie to już mamy zupę, kartoflankę. My chcemy kwaśnicę, więc gotulemy dalej.
Kapustę kroimy, tak by później nie wypadała z łyżki. Nie wyciskamy, bo zupa nie będzie kwaśna, a to ma być kwaśnica.
Ważne:
kapuste należy wrzucać do zupy jak ziemniaki będą miękkie! To ważne, bo "zarzucone" za wcześnie ziemniaki kapustą kiszoną nie ugotują się: będą twarde.
Po około dwudziestu minutach kapusta powinna być miękka, a zupa gotowa.
Efekt:
Ten w moim przypadku był rewelacyjny, czego i Wam życze!
Należy również pamiętać, że taka kwaśnica mazowiecka, to rewelacyjny posiłek na dzień po rewelacyjnej zabawie np. na okoliczność odniesienia sukcesu reklamowego, czego Wszystkim życzę!
Zbliża się lato i nadchodzi pora na reklamę na ubraniu. Zaprojektujemy nadruk lub haft i naniesiemy go na wszelkiego rodzaju tekstylia.
Kalendarze: planszowe, trójdzielne, plakatowe, nabiurkowe, książkowe i inne. Projektujemy, modyfikujemy, przygotowujemy do druku i drukujemy kalendarze.
Nawet w dobie internetu zaproszenia "papierowe" odpowiednio zaprojektowane i wykonane mają duże znaczenie. Czy można z nich zrezygnować?
Pracę należy wykonać tak,
aby Klient nie wahał się skorzystać
z naszych usług po raz kolejny.
Copyright © 1997-2020 KONTUR Studio All rights reserved